فهرست مطالب

راهبردهای بازرگانی - پیاپی 1 (بهار و تابستان 1391)

دوفصلنامه راهبردهای بازرگانی
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1391)

  • 146 صفحه، بهای روی جلد: 25,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/07/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بهرام رنجبریان، مجتبی براری، تورج رضایی صفحات 1-14
    سازمان ها امروزه با توجه به درکی که از اهمیت مشتری رضایت مند پیدا کرده اند به طور فزاینده ای تمایل به رویگردانی از رویکرد بازاریابی سنتی و گرایش به رویکرد بازاریابی رابطه مند پیدا کرده اند. این مقاله نیز رابطه عوامل تشکیل دهنده بازریابی رابطه مند از جمله اعتمادسازی، تعهد به خدمت، کیفیت ارتباطات و مدیریت تعارض را با وفاداری بررسی کرده است، همچنین تاثیر جنسیت به عنوان یک متغیر تعدیل کننده این رابطه مطالعه شده است. مقاله حاضر یک مطالعه توصیفی بوده که به روش پیمایشی انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق مشتریان یکی از بانک های دولتی شهرستان اصفهان می باشد. داده های حاصل از پرسشنامه توسط رگرسیون چندگانه به روش گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که عوامل تشکیل دهنده بازاریابی رابطه مند رابطه مثبت و معناداری با وفاداری مشتریان بانک داشته و ترتیب اولویت رابطه معنادار آنها با وفاداری مشتریان عبارت است از اعتماد سازی، مدیریت تعارض، کیفیت ارتباطات و تعهد به خدمت بوده، به علاوه جنسیت به عنوان یک متغیر تعدیل کننده تاثیری بر رابطه بین متغیرهای مستقل و وابسته نداشته است.
    کلیدواژگان: بازاریابی رابطه مند، اعتماد سازی، تعهد به خدمت، کیفیت ارتباطات، مدیریت تعارض، وفاداری
  • احمد سرداری، محسن اعظمی صفحات 15-40
    فناوری های نوین ارتباطی و اطلاعاتی امکان مهندسی مجدد معماری دولت و قابل دسترس تر، کارآمدتر و پاسخگوترساختن آن فراهم کرده است. استفاده از این نوآوری ها در فرآیند اداره امور جامعه، موجب پدیدار شدن واقعیتی به نام دولت الکترونیکی شده است. در این میان دولت ها نیز برای ارایه خدمات به ذی نفعان اجتماعی باید به باز تعریف نقش ها و کارکردهایشان بپردازند، دولت الکترونیکی در پی پاسخ به این ضرورت شکل گرفته است.
    این پژوهش با هدف «بررسی عوامل موثر بر توسعه زیر ساخت های دولت الکترونیکی دربخش بازرگانی ایران(تهران)»، طراحی و اجرا شده است.جامعه مورد نظردر تحقیق شامل آندسته از مدیران، کارشناسان و فعالان بخش بازرگانی ایران مستقردر شهر تهران می باشدکه درزمینه دولت الکترونیکی آشنا بوده و یا دارای سوابق مطالعاتی و تحقیقاتی می باشند.بنابراین؛ با مراجعه به دستگاه ها و مراجع ذی صلاح تعداد 58 نفر شناسایی و به عنوان نمونه انتخاب گردید.سپس با استفاده از روش نمونه گیری مربوطه تعداد 40 نفر(n=40) به عنوان مورد آزمون، با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته که شامل 30 سوال 5 گزینه ای در طیف لیکرت بوده؛ رتبه بندی و مورد سنجش قرارگرفته است. روایی (ظاهری و محتوایی) و پایایی پرسشنامه از روش ضریب آلفای کرونباخ (آلفا=89 درصد) مورد تایید قرارگرفته است.سپس، ضمن آزمون فرضیه های تحقیق و استفاده از آزمون T، به بررسی وضعیت موجود، و ازروش لی هی (LEE HO) نیز به اولویت بندی عوامل موثر برتوسعه زیرساخت های دولت الکترونیکی در بخش بازرگانی ایران پرداخته شده است.نتایج تحقیق حاکی ازآن است که «عوامل مدیریتی و فنی-ابزاری» به عنوان عواملی است که برزیرساخت های دولت الکترونیکی موثراست.
    کلیدواژگان: دولت الکترونیکی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، زیرساخت ها
  • سعید فتحی، محمد رحیم اسفیدانی، پریسا یعقوبی منظری صفحات 41-54
    پارادوکس بهره وری نظر بسیاری پژوهشگران و سرمایه گذاران فناوری اطلاعات را به خود جلب کرده و جریان سرمایه گذاری در این پدیده را با ریسک معناداری مواجه ساخته است. بنابراین یکی از مکانیسم های مدیریت ریسک این سرمایه گذاری، شناسایی دلایلی است که موجب این پارادوکس شده است. در این مقاله یکی از این دلایل تحت عنوان آمادگی الکترونیکی ملی که در زمره شرایط محیط کسب و کار قرار دارد؛ مورد بحث قرار می گیرد. آمادگی الکترونیکی از هفت بعد، فناوری اطلاعات از سه بعد و بازده فناوری اطلاعات با شاخص (اندازه اثر) ارتباط ابعاد فناوری اطلاعات و شاخص های حسابداری عملکرد بنگاه اندازه گیری شده است. بنابراین سوال پژوهش در این مقاله آن است که آیا ارتباط معناداری بین آمادگی الکترونیکی ملی (و ابعاد آن) با بازده سرمایه گذاری بنگاه های اقتصادی در فناوری اطلاعات (و ابعاد آن) وجود دارد؟ روش پژوهش در کل مطالعه تحلیلی-اکتشافی و در اندازه گیری بازده سرمایه گذاری بنگاه های اقتصادی در فناوری اطلاعات فراتحلیل بوده است. جامعه آماری پژوهش مجموعه کشور هایی است که 380 مطالعه موضوع فراتحلیلی این پژوهش (در زمینه بازده سرمایه گذاری بنگاه های اقتصادی در فناوری اطلاعات) در آنها انجام شده است. بازه زمانی این مطالعه نیز از سال 1986 تا 2006می باشد. نتایج نشان می دهد که بین بازده فناوری اطلاعات در سطح بنگاه و آمادگی الکترونیکی ملی رابطه معناداری وجود دارد
    کلیدواژگان: آمادگی الکترونیکی ملی، فراتحلیل، بازده فناوری اطلاعات، اندازه اثر
  • عظیم زارعی، مجتبی ملایی صفحات 55-78
    در آموزه های نوین مدیریت شناخت و تامین نیازهای مشتری بیش از هر زمانی دیگر در کانون تاکید و توجه قرار گرفته است. یکی از ترجمان عینی این مهم نظام مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) می باشد. اجرای CRM همانند بسیاری از پدیده های سازمانی دیگر ممکن است به دلیل فقدان ظرفیت ها، توانمندی ها و بسترهای لازم قرین موفقیت نگردیده و یا سطح مطلوبی از کارکردهای مورد انتظار را به دنبال نداشته باشد. در این صورت پیامدهای منفی آن نظیر تحمیل هزینه های مالی بر سازمان و افزایش مقاومت ها اجتناب ناپذیر است. از این رو در یک چاره جویی عقلایی به نظر می رسد که قبل از پیاده سازی این نظام لازم باشد آمادگی سازمانها بررسی شود. برای انجام این بررسی مدلهای مختلفی ارائه شده است. در مقاله حاضر برخی از مهمترین مدلهای یاد شده معرفی و سرانجام مدل اوکر و مودامبی جهت تبیین میزان آمادگی شرکت تراکتورسازی ایران در اجرای CRM پیاده سازی شده است. نتایج تحلیل آماری فرضیه حاکی از آن است که شرکت تراکتورسازی ایران، در بکارگیری نظام مدیریت ارتباط با مشتری از بعد فکری، اجتماعی و فناورانه آمادگی ندارد. این پژوهش در زمره تحقیقات کاربردی توسعه ای بوده و جامعه ی آماری تحقیق شامل کلیه ی مدیران و کارشناسان واحدهای مختلف شرکت واقع در دو شعبه ی تبریز و سنندج می باشد.
    کلیدواژگان: مشتری محوری، مدیریت ارتباط با مشتری، مدل هم راستایی سه بعدی اوکر و مودامبی
  • غلامرضا خوش سیما صفحات 79-100
    در چند سال اخیر سرمایه گذاری فراوانی در بخش فناوری اطلاعات در کشور صورت گرفته است. اثربخشی و کارایی این سرمایه گذاری ها همچنان در بین محققان مورد بحث می باشد. با توجه به این که بیش از 58 درصد از سرمایه-گذاری ها در بخش فناوری اطلاعات مربوط به زیرساختارهای آن می باشد، این تحقیق با هدف طراحی و تبیین مدلی به منظور بررسی تاثیر انعطاف پذیری زیرساختارهای فناوری اطلاعات بر مزیت رقابتی و عملکرد سازمان انجام پذیرفت. برای نیل به این هدف پس از بررسی ادبیات تحقیق، مدل مفهومی تحقیق ارائه گردید. مدل شامل سه سازه انعطاف پذیری زیرساختارهای فناوری اطلاعات(شامل سه متغیر پنهان انعطاف پذیری پرسنل فناوری اطلاعات، یکپارچگی، و پودمانبندی)، مزیت رقابتی(شامل پنج متغیر پنهان زمان رسیدن به بازار، قیمت/هزینه، کیفیت، نوآوری محصول، و تحویل قابل اعتماد)، و عملکرد سازمانی(شامل دو متغیر پنهان عملکرد بازار و عملکرد مالی) می باشد. بر اساس مدل مفهومی پرسشنامه سنجش شاخص ها تهیه و تنظیم گردید. پرسشنامه از طریق پست پیشتاز بین شرکت ها توزیع گردید. بعد از کنترل و بررسی مندرجات پرسشنامه های تکمیل شده، تعداد 256 پرسشنامه مناسب به دست آمد. داده های حاصل از پرسشنامه ها با استفاده از نرم افزار لیزرل نسخه 8.54 حول فرضیه های تحقیق در قالب یک مدل آزمون شدند. نتایج نشان داد که تمام شاخص های مربوط به هر کدام از عوامل سه گانه به نحو معناداری عامل مربوط را سنجیده و انعطاف پذیری زیرساختار بر مزیت رقابتی و عملکرد سازمانی، و مزیت رقابتی بر عملکرد سازمانی موثر است.
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری، زیرساختارهای فناوری اطلاعات، عملکرد سازمانی، مزیت رقابتی، مدل معادلات ساختاری
  • مصطفی قاضی زاده، احمد سرداری، زهره زندیه، رقیه روشن قیاسی صفحات 101-120
    امروزه شرکت ها در سراسر جهان و در صنایع مختلف، در حال استفاده از تجارت الکترونیکی به منظور بهبود و تسریع تجارت خود و اثربخشی بیشتر و حفظ مشتری می باشند. از سوی دیگر مهمترین عوامل ایجاد و حفظ مشتری، شناخت عوامل اصلی اثرگذار بر رفتار مشتریان و تصمیم گیری آنهاست که شناسایی و بررسی این عوامل در محیط اینترنتی که بعضا خارج از حیطه نفوذ بازاریابان هستند، می تواند به شناخت بهتر نیازهای مصرف کنندگان کمک کند. در این پژوهش طبق الگوی مفهومی ارائه شده که بر اساس الگوی کرسپو و رودریگز (Crespo and Rodriguez (2008)) می باشد و با استفاده از آزمون های تجزیه و تحلیل عاملی تاییدی [1] و تجزیه و تحلیل مسیر [2]، به تعیین و بررسی عوامل مرتبط با قصد خرید در تجارت الکترونیکی برای شرکت قطارهای مسافری رجاء که در سالهای اخیر اقدام به راه اندازی وب سایت برای فروش بلیط های خود به صورت اینترنتی نموده، پرداخته شده است. یافته های پژوهش نشان داد که میان متغیرهای (نگرش فرد به تجارت الکترونیکی، هنجار ذهنی، ریسک کلی درک شده از تجارت الکترونیکی و نوآورپذیری) با قصد خرید فرد، و همچنین میان متغیرهای (نوآورپذیری فرد، هنجار ذهنی، ریسک کلی درک شده، سهولت استفاده درک شده و سازگاری درک شده از تجارت الکترونیکی) با نگرش فرد به خرید در تجارت الکترونیکی و نیز میان نوآورپذیری فرد با ریسک درک شده از تجارت الکترونیکی و سازگاری درک شده از تجارت الکترونیکی با سودمندی درک شده از تجارت الکترونیکی رابطه معنی داری وجود دارد و میان سودمندی درک شده از تجارت الکترونیکی با نگرش فرد به خرید در تجارت الکترونیکی و سهولت استفاده درک شده از تجارت الکترونیکی با سودمندی درک شده از تجارت الکترونیکی رابطه معنی داری وجود ندارد.
    با استفاده از روش های آماری مقدار نمونه 384 بدست آمد.
    در این پژوهش از روش نمونه گیری خوشه ایاستفاده شده است. شرکت قطارهای مسافری رجاء دارای 112 نمایندگی فروش در شهر تهران می باشد. با توجه به روش نمونه گیری از جامعه های بزرگ با دقت مناسب، 20 درصد از نمایندگی های این شرکت (حدودا شامل 22 نمایندگی) به صورت تصادفی انتخاب شدند. با توجه به مناطق 22 گانه شهر تهران از هر منطقه یک نمایندگی برای توزیع پرسشنامه استفاده گردید. زمان گرد آوری داده ها بهار 1388 می باشد.
    کلیدواژگان: تجارت الکترونیکی، نگرش، هنجار ذهنی، نوآورپذیری در فناوری های جدید
  • فریبرز رحیم نیا، حبیب الله دعایی، مسعود علیزاده صفحات 121-134
    دنیای امروز ما جهانی دانش مدار، پیچیده، نامطمئن و به شدت رقابتی می باشد. این موارد ایجاب می کنند که فرهنگ سازمانی و محیط به خوبی شناخته شوند تا سازمانها بتوانند با انتخاب استراتژی مناسب در دنیای رقابت باقی بمانند. در این تحقیق رابطه تعاملی بین استراتژی، فرهنگ سازمانی و محیط در سازمان های صنعتی کوچک و متوسط مورد بررسی قرار می گیرد. بدین منظور یک مدل مفهومی ارائه شده و چهار فرضیه تنظیم گردیده است. برای آزمون فرضیات سه پرسشنامه تحت عنوان پرسشنامه استراتژی های چهارگانه مایلز و اسنو، پرسشنامه فرهنگ سازمانی سازنده و تابع – تدافعی و پرسشنامه محیط پویا و پایدار، مدنظر قرار گرفته است. سپس کلیه سازمان های صنعتی کوچک و متوسط مستقر در شهرک صنعتی طوس به عنوان جامعه آماری این تحقیق لحاظ شده اند و واحد آماری، مدیران ارشد این سازمانها می باشند. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون دوجمله ای و آزمون استقلال کای دو صورت گرفته است. نتایج تحقیق نشان دادند که در محیط پویا، سازمان هایی که دارای فرهنگ سازنده هستند، از رویکرد استراتژیک آینده نگر تبعیت می کنند و سازمان هایی که دارای فرهنگ تابع – تدافعی هستند از رویکرد استراتژیک تحلیل گر پیروی می کنند. همچنین در محیط پایدار، سازمان هایی که دارای فرهنگ سازنده هستند از رویکرد استراتژیک تدافعی تبعیت می کنند و سازمان هایی که دارای فرهنگ تابع – تدافعی هستند از رویکرد استراتژیک انفعالی پیروی می کنند.
    کلیدواژگان: استراتژی، فرهنگ سازمانی، محیط، مدل تعاملی، صنایع کوچک و متوسط
|
  • Ranjbarianb., Barari, M. Rezaei, T Pages 1-14
    Now a days, realizing the importance of customer satisfaction enhancement, business organizations are gradually leaving off traditional marketing and approaching relationship marketing. The present article has investigated the influence of relationship marketing underpinnings, namely trust, commitment, communication, conflict handling and competence on customers’ loyalty. This is a descriptive survey study. The research population was customers of different branches of a governmental bank in Isfahan. The data gathering instrument was a self administered questionnaire. Data analysis was done by means of a multiple regression model. The results indicated that the four underpinnings of relationship marketing had significant positive effect on customer's loyalty and the ranking order of these variables on the basis of their influence on customer loyalty was trust, conflict handling, communication and commitment. Also gender, as a moderating variable had no significant effect on this relationship
    Keywords: Relationship marketing, Trust, Commitment, Communication, Conflict handling, loyalty
  • Sardari.A., Azami.M. Pages 15-40
    The present study aims at determining the factors affecting the development of infrastructures of e-government in the commercial module in Iran. The case study group includes the administrators, officials, and those involved in e-government or had previous research experience in Iranian commerce in Tehran. Therefore, after referring to authorities, the researchers selected 58 subjects; then, through randomization, a total of 40 subjects were selected for the study.A researcher-made questionnaire was administered to the sample. It consisted of 30 multiple choice questions each with 5 alternatives based on Likert scale. The results were ranked and analyzed. The content and face validity along with reliability were confirmed. Moreover, Alfa Cronbach of 0.89 was obtained. The hypotheses were evaluated through T-test. Lee Ho method was used to prioritize the effective factors on the development of infrastructures. The results indicated that the administrative and techno-instrumental factors were the most significant.
    Keywords: E, Government, ITC, Infrastructure, CommerceMinistry, Business2Business, Business2Customer, Goverment2Goverment, Business2Goverment, Customer2Customer, Information Technology
  • Fathi.S., Esfidani.M.R., Yaghoubi Manzari.P Pages 41-54
    Productivity paradox is one of the most important issues for researchers and practitioners. It has led to high risk in IT development. Diagnosing the reasons of this paradox can be a solution to risk management. One of the reasons is a country's e-readiness which we have studied from 7 dimensions. We have tried to analyze the correlation between information technology development in firm level analysis (based on meta-analysis of researches in different countries) and country e-readiness from EIU 2007 report. The statistical population is the countries in which the researches have been done between 1986 and 2006. We finally concluded that country-level development has a positive and significant relationship with firm-level IT productivity.
    Keywords: National E Readiness_Meta_Analysis_Information Technology Payoffs_Effect Size
  • Zarei.A., Mollaei.M Pages 55-78
    In the modern management doctrines, realizing and fulfilling customer’s needs have found unprecedented attention. One of the noticeable models used to achieve this goal is customer relationship management (CRM). Like many other organizational phenomena, conducting CRM might fail or might not produce satisfactory levels of the expected functions, due to a lack of the required conditions, capabilities and bases. If so, undergoing negative outcomes such as further costs and extended resistance would be inevitable. Therefore, it seems logical to examine the readiness of the organizations before carrying out this system. To accomplish this there are many models, however, the present article uses Ocker and Mudamby’s model to explore how ready organizations are to conduct CRM. This model has been implemented in Iran Tractor Manufacturing Company (ITM). Data analysis results show that ITM is not intellectually, socially and technologically ready to exploit CRM system. This study might be classified as a developmental applied research project. The sample group includes all managers and officials of different departments of the company in Tabriz and Sanandaj branches.
    Keywords: Customer Orientation, Customer Relationship Management, Ocker, Mudamby's Three Dimensional Alignment Model
  • Khoshsima. G Pages 79-100
    In our country, government has recently invested many investments in part of Information Technology. Researchers have taken note of the potential efficiency and effectiveness of those investments. IT infrastructure expenditure accounts for over 58 percent of an organization's IT budgets. This research objective is: design a model for effect of flexible IT infrastructure on competitive advantage and organizational performance. For achieving this objective, a research model is presented after literature review. Model includs three construct of flexible IT infrastructure (three latent variables: flexible IT personnel, integration, modularity), competitive advantage (five latent variables: time to market, price/cost, quality, product innovation, delivery dependability), and organizational performance (two latent variables: market and financial performance). Based on research model, questionnaire was designed for measurement of observed variables. Questionnaires are posted to companies. Then, questionnaires are gathered and acquired 256 proper questionnaires. Data based on hypothesis are analyzed by LISREL version 8.54. Results showed that all of model indices are significant and flexibility of IT infrastructure is effective in competitive advantage and organizational performance, and competitive advantage also affects on organizational performance
    Keywords: Flexibility, IT infrastructure, Organizational performance, Competitive advantage, Structural equation modeling
  • Ghazizadeh.M., Sardari.A., Zandieh.Z., Roshan Ghiasi.R Pages 101-120
    Now a days, companies all over the world and in different industries are using Electronic Commerce (EC) for improving their business, having more efficiency and keeping customers. On the other hand, the most important factor for attracting and keeping customers is recognizing the main effective factors on customers’ behavior and their decision making; recognizing and considering these factors in the internet environment which is partly out of marketer's influences can help to better understand of customers’ needs. According to the “Crespo and Rodriguez model” (2008) and using Confirmative Factor Analysis, path analysis test, SPSS and LISREL software, this research attempts to determine and consider factors related to purchase intention in electronic commerce in Raja Passenger Trains Company which recently launched a website for selling e-tickets. Findings show that there is a meaningful relation between “attitude toward e- commerce, subjective norm, new technologies innovativeness and perceived risk” variables and “purchase intention” variable, and also between “subjective norm, new technologies innovativeness, perceived risk, perceived usefulness, perceived ease-of-use and perceived compatibility” variables and “attitude toward e- commerce” variable, and also between “new technologies innovativeness” variable and “perceived risk” and between perceived compatibility variable and perceived usefulness variable. And there is no relation between perceived ease-of-use and perceived usefulness, and between perceived usefulness and attitude toward e-commerce.
    Keywords: Electronic Commerce, Attitude, Subjective Norm, New Technologies, Innovativeness, Perceived Usefulness, Perceived Ease, of, use, Perceived Risk, Perceived Compatibility
  • Rahimnia.F., Doaie.H., Alizadeh.M. Pages 121-134
    Now a days our world is knowledge-based, complex, uncertain and excessively competitive. All these make one get familiar with the environment and organizational culture well so that he/she can stay in this competitive world. In this research, we attempted to study the interactive relation among strategy, organizational culture and environment. For this purpose, a Conceptual Model has been presented and four hypotheses have been set to test it. For testing the research hypotheses, three questionnaires composed of organizational strategy, constructive and passive/defensive organizational culture and stable and dynamic environment have been designed. All of the small and medium industrial organizations of Toos Industrial Estate make up the population. The gathered information is analyzed by using binominal and chi-square test. The result showed that in a dynamic environment, organizations that have constructive organizational culture follow prospector strategy, and organizations with passive/defensive organizational culture follow analyzer strategy. In the stable environment, organizations that have constructive organizational culture follow defender strategy and organizations that have passive/defensive organizational culture follow reactor strategy
    Keywords: Strategy, Organizational Culture, Environment, Interactive Model, Small, Medium Companies